Den gylne alder med inntekter fra et halvt hundre år i arbeidslivet gir sjansen til opplevelser med andre som gjerne også lurer på "hva nå ?" 

Kong Harald sin nyttårstale til det norske folket for året 2000 var om velstand og materielle goder, men der var også om at folket mer burde treffes på kafé, for et bedre liv heller enn isolasjon. Da kafeen på Hellesøy var annonsert for salg i Bergens Tidende mai 2000, gav jeg sammen med mine sønner Jarle og Frode bud vi mente var forsvarlig.

Etter forhandling pr telefon med Web megler ble budet akseptert 16. mai 2000 kl 1500 og bekreftet skriftlig. Kafeen var annonsert uten  tomt,  men dokumenter fra Web mekler oppga  tomt til  4.138 m2. Jeg besøkte Trygve Hellesøy og vi "sang" fellessangen til en god melodi inntil jeg spurte om hvor disse 4 mål tomt var. Da endret situasjonen seg og han sa "du har ikke noen tomt med til kafeen, uten det hva den står på". Da har du et problem svarte jeg, En kafé uten tomt er langt fra hva jeg har kjøpt. Dermed ble igangsatt en prosess der  artikkel i Bergens Tidende fra mai 2002 forteller historien.

"Perlen på kysten" - Hellesøy vil, kan og skal BLI BEDRE - FOR Å OVERLEVE

Brosjyrer, annonsering, trykksaker, gode produkter - fagkunnskap,alle former for garanti, priser rabatter, ikke lenger tilstrekkelige. For overlevelse fremover, må samtlige innen virksomhet - etter evne, selv yte for innfri til produktet: Fornøyde kunder Dette krever at virksomheten kan Møte kunder = kunnskap om mennesker, Kjenne seg selv = kvalitet, vite om behov og ønsker = planlegge fremover og utvikle evnen til å skape tillit = stemning. Her er fra mitt første besøk på kafeen, måneden før den kom på salg:

1.1 Elna Mellum fra Åsane besøkte i april 2000 sine barn og barnebarn som leiet plass for campingvognen ved Trollvatn i Øygarden. Etter opplevelser der ute anbefalte hun Mary og meg "å ta turen" og samtidig "ta en god torskemiddag" på den nye kafeen som nå var i drift på Hellesøy.

1.2 Følgende søndag formiddag forhandsbestilte Mary og jeg sammen med 2 venner bord til 4 personer da vi forstod at det var stor trafikk på kafeen søndager. Det var kokken selv som til vår begeistring mottok bestillingen.

1.3 Ved ankomst kafeen var flere kunder ved disken for å få betjening. Våre venner, major Bendik Alnæs m/kone vi hadde invitert med var avventende for velkommen til reservert bord. Jeg forlot plassen i køen disken og fant et reservert bord uten navn. Jeg oppsøkte kokken som arbeidet på kjøkkenet og minnet om en hyggelig telefonsamtale da jeg bestilte. Replikken fra ham var "at det kom noen" for service.

1.4 3 yngre damer var betjening. En av dem, leverte etter rimelig ventetid, 4 tallerker poteter, torsk, smør og gullerot. Vannmuggen hentet vi selv ved disken.

1.5 Skilt ved disken viste at kaffen var inkludert i prisen kr 120.- pr. tallerken. For kakestykker betalte vi ekstra.

1.6 Litt over kr 500.- for tallerkenmiddag til 4 personer. For dagens i kafeen på Tjeldstø inkl. kaffe fikk vi senere opplyst ville vært 350,-. Kafeen på Hellesøy var kjent høye priser - i vårt tilfelle med 40%. (Er det dyrere må hva som er bedre markedsføres.)

1.7 Vi betalte kontant i kassen ved avreise. Kokken satt nå inne i kafeen ved "stabsbordet" i sitt kokkeutstyr med en sigarett (stomp) i munnviken. Jeg benyttet anledningen å ta kontakt - takket for oppholdet. Siden han var fra Sandnes nevnte jeg at mitt navn ble skrevet Søiland og ikke som var riktig Søyland, fordi bestefar endret dette da han reiste fra Gjesdal til Bruns Skole i Sandnes. Ingen morsom replikk. Kokken satt hele tiden og hvilte etter en hard dag. Vi hadde besøkt Hellesøy uten at vi hadde noe spesielt å komme tilbake for.

Før jeg gav bud i mai 2000 oppsøkte jeg Thomas Ims som hadde leiekontrakt for kafeen og spurte om hvorfor ikke han ville kjøpe. Dessverre sa han, jeg har ikke midler som skal til og ønsket meg videre lykke til. Forholdet mellom han og Trygve Hellesøy var en av årsakene til salg og kommunikasjonen mellom Dem oppdaget jeg senere store mangler som også ødela økonomi. 

Klikk kafeen